Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


28.10: Intensivert vern av stråleskilpadder

Stråleskilpaddene på Sør-Madagaskar er utsatt for storstilt internasjonal smugling. I tillegg er det et stort problem at lokalbefolkningen i Toliary- og Betioky-områdene betrakter kjøttet på disse skilpaddene som en delikatesse. En regner med at antallet stråleskilpadder er redusert fra tolv til tre millioner i løpet av de siste tretti årene. Arten finnes bare på Sør-Madagaskar.

9. april i år gjorde politiet et kjempebeslag i Toliary-området. Etter at det hadde kommet inn et tips, fant politiet 10.072 skilpadder på en eiendom. Dyrevernere fra ulike deler av verden tok del i arbeidet med å redde skilpaddene og føre dem tilbake til naturen.

Nå sist uke har det blitt satt nye rettslige standarder for denne typen miljøkriminalitet. På bakgrunn av beslaget som ble gjort i april, har byretten i Toliary dømt tre gassere og to kinesere til seks års fengsel. I tillegg er disse fem blitt dømt til å betale store bøter, dels til den gassiske statskasse, dels til miljøvernarbeid. Verneorganisasjoner betrakter denne dommen som en stor seier i arbeidet med å ta vare på stråleskillpadder i fremtiden.

Omtrent samtidig som dommen falt i Toliary,  ble det gjort et nytt kjempebeslag i Betioky Atsimo. Politiet kunne i samarbeid med WWF telle 7.347 stråleskilpadder som var tiltenkt det svarte markedet. Det ble også gjort beslag av spesiallagde kasser for forsendelse av disse skilpaddene. Tre personer er blitt arrestert og varetektsfengslet.

Stråleskilpadden er et krypdyr i landskilpaddefamilien. Den kan bli 40 cm lang, og den har et kuppelformet skall med gule flekker som det stråler ut 4-12 guloransje striper fra. Arten er ettertraktet i Østen på grunn av sitt skallmønster. Folk i Asia betrakter dette krypdyret som et eksotisk «kjæledyr».

 

AMB 28.10.18