Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


05.12: Valgkampsirkuset er i gang igjen

Presidentvalgkampen er i full gang igjen. Nå står det mellom de to ekspresidentene Marc Ravalomanana og Andry Rajoelina. I løpet av to intense uker vil de reise på kryss og tvers med sine innleide helikoptre. Begge vil kjempe seint og tidlig for å beholde støtten de fikk i første valgomgang. I tillegg vet Ravalomanana at han må styrke sin posisjon i kystområdene, mens Rajoelina vil være fokusert på det samme i høylandsplatået.

Det blir en durabelig kamp om å selge seg inn hos dem som stemte på andre kandidater i første valgomgang, og ikke minst vil begge gjøre sitt ytterste for å overbevise de mange som ikke stemte i første runde.

Hver for seg vil de to kandidatene delta på opptil åtte valgmøter hver dag. På de to søndagene i valgkampen møtes de ansikt til ansikt til politiske dueller på statskanalene TVM og RNM. Deres nære medarbeidere vil bli utspurt om program og planer i de samme statskanalene på valgkampens to onsdager og to fredager. Men også sosiale medier har fått innpass i den gassiske valgkampen. De to kandidatene har visstnok hver for seg over fire hundre tusen følgere på Facebook.

I 2013 fikk ingen av disse to kandidatene stille i presidentvalget. Dette var en kriseløsning, som internasjonale forhandlere fikk på plass, for å skape et klima for fredelig sameksistens og politisk stabilitet. Men i kjølvannet av en ny politisk krise og omfattende gatedemonstrasjoner i april og mai i år, ble det åpnet opp for at Ravalomanana og Rajoelina skulle få stille som kandidater ved årets valg. De to gamle kamphanene stod sammen om sine krav under krisen tidligere i år, men nå er de tilbake i gamle skyttergravposisjoner. Retorikken til kandidatene og deres støttespillere etablerer nå en forståelse av at det gassiske folk endelig skal få dømme på demokratisk vis mellom de to protagonistene fra den politiske krisen i 2009.

Både Rajoelina og Ravalomanana åpnet offisielt valgkampen den 4. desember med kristne innslag og bønner. Hver for seg gjorde de det forestående valget til et valg mellom lys og mørke. Rajoelina proklamerte: ”Det er opp til dere å velge, enten å gå tilbake til diktaturet eller å hegne om friheten og den gode utvikling. Dere må velge enten lyset eller det dype mørke”.  Ravalomanana brukte samme metafor som Rajoelina da han malte valgets realiteter for sine tilhengere: ”Dette er en kamp mellom lysets og mørkets krefter, mellom ham som ble tvunget til å gå av og ham som kuppet makten. Vi står overfor en konfrontasjon mellom det gode og det onde i andre valgomgang”.

Begge sier at de har forandret seg i perioden etter at de var landets presidenter, og de fremhever at de vil tenke på folkets beste. Ettersom Rajoelina stadig er blitt konfrontert med at det var mye tilbakegang, lovløshet og ulovlig salg av naturressurser i tiden han var overgangspresident (2009-2014), er det kanskje ikke så overraskende at han nå har gjort bekjempelse av kriminalitet og fattigdom til sine fanesaker. Nå er det opptil velgerne å ta stilling til om dette er troverdig propaganda eller ikke.

Rajoelina har fått med seg flere gode stemmesankere på laget sitt, blant annet kystgasseren Rolland Ratsiraka. Ellers prøver han å spille på at han er ung og dynamisk når han uttrykker at Ravalomanana med sine 68 år burde vært pensjonert. Han nevner realiseringen av flere byggeprosjekter i Antananarivo, som rådhuskompleks, Coloseum-anlegg og rugbystadion, som eksempler på hva han har fått til tidligere. Hans program for Madagaskar de kommende årene har fått navnet ”Initiative Émergence Madagascar”. En egen bok er skrevet på fransk om hans visjoner og strategier for vekst og utvikling.

Ravalomanana er på sin side blitt kritisert for å være tribalistisk og splittende. I perioden inn mot andre valgrunde har hans medarbeidere hjulpet ham til å fremstå som en brobygger og forsoner. Hans kampanjeleder Serge Zafimahova, som har et godt omdømme, har spilt en viktig rolle med tanke på å forene innland og kyst i Ravalomanana-leiren. Demokratipresident Zafy Alberts enke, Thérèse Zafy, har nå offentlig uttrykt sin støtte til sin manns tidligere politiske motstander. Flere i den nære familien til uavhengighetspresident Philbert Tsiranana, med bakgrunn fra Sofia-regionen i nordvest, er også kommet på hans lag.

Videre har Ravalomanana fått støtte fra noen av sine argeste fiender fra tidligere kriseperioder. Oberst Contiti Assilant, som kjempet en innbitt kamp mot Ravalomanana på Nord-Madagaskar i 2002, er nå blitt forsonet med sin gamle skyteskive. Oberst Charles Andrianasoavina, fra sørøstkysten, og general Noël Rakotonandrasana, som begge hadde en aktiv rolle i kuppet i 2009, står nå side om side med ham som de i sin tid drev ut av presidentpalasset. Dessuten har Ravalomanana hyret inn minst fire sangartister med kystbakgrunn.

Ravalomanana henviser stadig til de mange prosjekter som ble realisert i hans syv år som president (2002-2009). Han og hans medarbeidere liker å nevne at han fikk lagt omkring 9.000 kilometer med ny vei. Videre var det mye mindre kriminalitet i den perioden enn nå. Det gjøres også et poeng av at han klarte å få tillit internasjonalt til sine utviklingsprogrammer, og at det i hans presidenttid var god økonomisk vekst. Hans program for landet de kommende årene blir kalt ”Madagascar Action Plan 2”, eller bare MAP2.

Allerede den 19. desember inviteres de stemmeberettigede til urnene. Den nasjonale valgkommisjonen (CENI) lover å ha et foreløpig valgresultat klart til nyttårsskiftet, mens forfatningsdomstolen (HCC) regner med å kunne erklære et endelig, offisielt valgresultat den 10. januar.

Det stilles stadig spørsmål om valget vil kunne gjennomføres på en åpen og troverdig måte. Ettersom det har vært tradisjon for valgmanipuleringer på Madagaskar, blir både CENI og HCC møtt med mye skepsis. Men det kan se ut som om alt fokuset på valgfusk de siste tre månedene, har skapt en ekstra bevissthet rundt denne problematikken. Kandidatene vil nok iverksette omfattende kontrollsystemer for å redusere mulighetene for manipuleringer. Det kan også se ut som at CENI er innstilt på å legge til rette for åpne konfrontasjoner og sammenligninger av rapporter fra valglokalene. Dessuten skal det de kommende dagene bli gjennomført en ekstern revisjon av valgkommisjonens dataprogram.

Det blir nok vanskelig å unngå samtaler om Ravalomanana og Rajoelina i jule- og nyttårsfeiringen denne gang...

  

AMB 05.12.18