Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


01.08: Besøk av svensk kardinal

Kardinal Anders Arborelius, som er øverste leder for Den katolske kirke i Sverige, er på besøk på Madagaskar. Han er invitert av biskop Marie Fabien Raharilambonina i Morondava, som selv var på besøk i Sverige i forbindelse med den luthersk-katolske markeringen av reformasjonsjubileet i Lund. De to har blitt kjent med hverandre gjennom fellesskapet i karmelittordenen.

Under besøket vil kardinalen prøve å styrke relasjonen til Den katolske kirke på Madagaskar. I Morondava vil han være med på en ordinasjon og se nærmere på hvordan kirken i Sverige kan bidra til å styrke kirkens diakonale arbeid der på vestkysten. 

Anders Arborelius ble innsatt som kardinal i juni 2017. Han er født i Sveits, men er vokst opp i Lund. Han er den første svenske noensinne som har fått posisjonen som kardinal.

På gjennomreise i Antananarivo har kardinal Arborelus i dag vært i audiens hos president Hery Rajaonarimampianina. Dette skjedde bare få timer før presidenten satte kursen mot sørøstkysten for å delta på avslutningen av det årlige storstevnet på vekkelsessenteret Ankaramalaza.

Kardinal Arborelius sier at han var svært overrasket over at Madagaskars statsoverhode ville møte ham. Han forteller på en videosnutt som ligger ute på youtube at det er svært vanskelig å få audiens hos kongen i Sverige, og at han betrakter invitasjonen til å møte president Rajaonarimampianina som "uttrykk for fellesskap og gjestfrihet".

Det har blitt mye omgang med kardinaler for president Hery Rajaonarimampianina de siste fem ukene. Han var med på innsettelsen av kardinal Tsarahazana Désiré og tretten andre kardinaler i Roma 29. juni i år. Da den gassiske kardinalen kom tilbake til hjemlandet, deltok presidenten på ulike kirkelige arrangementer i Antananarivo så vel som i Toamasina. På kardinal Tsarahazanas kjøretur fra flyplassen inn til Antananarivo sentrum hadde presidenten for øvrig stilt til disposisjon en nypolert svart bil med spesialskiltet ”Kardinaly”.

 

Her er linken til videoen på youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=AZGIv2LqVtQ&feature=youtu.be&a=

 

AMB 01.08.18