Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


04.11: Siste innspurt i presidentvalgkampen

Det er bare tre dager igjen til første valgrunde i presidentvalget på Madagaskar. Denne helgen har de ledende kandidatene hatt såkalt ”faradoboka”, eller avsluttende valgarrangementer, i hovedstaden. På lørdag 3. november hadde de to toppfavorittene Andry Rajoelina og Marc Ravalomanana sine styrkeoppvisninger på store stadionanlegg, hvor de begge ifølge den franske radiokanalen RFI samlet tjue tusen mennesker.

Rajoelina hadde sitt arrangement på Coliseum Antsonjombe nordøst i byen, mens Ravalomanana samlet sine støttespillere på Mahamasina midt i sentrum. I dag har kandidatene Hery Rajaonarimampianina og André Mailhol hatt lignende tilstelninger på de to samme stedene. Ifølge rapporter fra gassiske medarbeidere spredt utover hele landet, er det nettopp disse fire som ligger an til å ta de fire øverste plassene i valget.

Det er ikke lov å offentliggjøre meningsmålinger under selve valgkampen på Madagaskar. Myndighetene er redd for at slike målinger vil skape uro og forvirring. Men tendenser går det an å snakke om. Nå i slutten av valgkampen er det to forhold som virker udiskutabelt. For det første at ingen av kandidatene får minst halvparten av stemmene i første runde. For det andre at kandidatene Andry Rajoelina (kupp- og overgangspresident i 2009-2013) og Marc Ravalomanana (som var president i 2002-2009) går videre til en andre og avgjørende valgrunde 19. desember.

Marc Ravalomanana har vind i seilene i Antananarivo-provinsen. Han leder etter alle solemerker i denne delen av landet, ikke minst fordi han har gjenskapt gammel begeistring for sitt program og sin person i den store Vakinankaratra-regionen med Antsirabe som hovedsete. Ettersom minst en tredjedel av de registrerte velgerne bor i denne provinsen, så gir stemmegivningen her store utslag på det nasjonale resultatet.

Andry Rajoelina leder på sin side helt klart i Fianarantsoa-provinsen, ikke minst gjelder dette de to regionene på sørøstkysten med henholdsvis Manakara og Farafangana som hovedseter. Han leder også i Toliary-provinsen. Det ser imidlertid ut som det blir dødt løp mellom disse to i Mahajanga- og Toamasina-provinsene.

Hvis valget blir gjennomført på en åpen og rettferdig måte, er det mitt tips at Rajoelina og Ravalomanana får omtrent like stor oppslutning. På en soleklar tredjeplass, men langt bak disse to, finner vi Hery Rajaonarimampianina (president 2014-2018). 

I sin tale på Coloseum lovet Rajoelina at han vil gjøre Antananarivo til en moderne by, med nye veier, nytt universitet og rimelige boliger. Han har i det hele tatt lovd mye på valgmøter med amerikansk showpreg, gjennom massive fjernsynsreklamer og ved hjelp av store aviskampanjer. Ravalomanana, på sin side, minner folk på hva han fikk til som president i perioden fra 2002 til 2009. Han snakker mye om infrastruktur, utdanning, skoleutstyr til barna, etablering av trygghet, bekjempelse av kriminalitet, godt styresett og antikorrupsjon.

Det sies at Marc Ravalomanana og Hery Rajaonarimampianina vil samarbeide i en andre valgrunde. Andry Rajoelina vil trolig alliere seg med Rolland Ratsiraka og Jean Ravelonarivo. Det er uklart hvor pastor André Mailhol vil plassere seg i en andre valgrunde. Han har vært litt på og av under valgkampen, og han har sammen med over tjue andre kandidater tatt til orde for en utsettelse av valget.

Valget er på manges lepper akkurat nå. Det har vært en intens valgkamp. På gudstjenesten i den store menigheten til Den gassisk-lutherske kirke i omsorgsbyen på Ambohibao i hovedstaden i dag, holdt vekkelsesleder Andrianarijaona Germain en flammende formaningstale i forbindelse med dagens kunngjøringer. Han var tydelig på at kirken ikke under noen omstendighet kan ha en presidentkandidat, og han advarte mot å gjøre en enkeltkandidat til hyrdebevegelsens spesielle, utvalgte kandidat. Samtidig var han overraskende direkte om hva slags kandidater en må holde seg unna. Han advarte mot å stemme på pastor André Mailhol i Apokalypsy-kirken, med den begrunnelse at denne kandidaten forfører mennesker og ikke vil bygge landet på gode kristne verdier. Dessuten var han tydelig på at en ikke må stemme på kandidater som er kjent for å være korrupte, eller som søker støtte fra muslimske land og organisasjoner, eller som er medlemmer av okkulte selskaper.

I kveld har den nasjonale fjernsynskanalen TVM hatt sitt siste debattprogram før valget. Det har vært seks helaftener med politiske debatter de siste ukene, og i kveld var både Rajoelina og Ravalomanana blant de utvalgte. Begge virket slitne. Ravalomanana hadde nesten mistet stemmen. Det er kanskje ikke så rart at disse to er utmattet når de har kjørt et tett valgprogram over hele landet i flere uker. Ved hjelp av helikoptre og trofaste valgmedarbeidere har de gjennomført opptil ti valgmøter hver dag.

Nå er valgurnene neste post på programmet. De første resultatene vil komme på kvelden den 7. november, men det vil nok gå flere dager med opptelling før en kan si noe sikkert om valgresultatet. Det offisielle resultatet vil normalt bli erklært en gang i løpet av de ti siste dagene av november. Andre valgrunde blir 19. desember, etter to uker med offisiell valgkamp med de to finalistene.

 

AMB 04.11.18