Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


Politisk uro på Madagaskar

Det har vært økt politisk spenning på Madagaskar i 2018. Både ekspresident Marc Ravalomanana (2002-2009) og tidligere overgangspresident Andry Rajoelina (2009-2014) er flere ganger blitt forhindret fra å holde politiske møter. Deres politiske partier TIM og MAPAR kritiserer måten nye valglover ble behandlet i parlament og senat (se egen nyhetssak). I tillegg har det vært alvorlige konfrontasjoner mellom myndighetene og Ravalomanana rundt driften av gamle TIKO-fabrikker og gården med melkekyr på Andranomanelatra.

Partiene TIM, MAPAR og MMM inviterte til en demonstrasjon på 13. mai-plassen ved hovedstadens rådhus lørdag 21. april. De fikk imidlertid ikke offentlig tillatelse til å gjennomføre demonstrasjonen, og politiet stengte hele det aktuelle området for all ferdsel i morgentimene denne dagen. Et titalls parlamentsmedlemmer ledet an folkehopen med å bryte ned politiets barrikader. Politiet tok i bruk tåregass. Gassiske medier påstår at det også ble skutt med skarpt. Endel demonstranter svarte med steinkasting. Fra offisielt hold er det meldt om 2 drepte og 17 sårede.

Parlamentsmedlem Paul Bert Rahasimanana, også kjent som Madagaskars mest kjente popsanger under navnet Rossy, var en av de mest offensive under demonstrasjonen den 21. april. Fjernsyns- og radiokanaler sendte på direkten hans krav om president Hery Rajaonarimampianinas umiddelbare avgang. Presidenten var selv i Frankrike under urolighetene. Da han kom tilbake til Madagaskar dagen etterpå, kalte han hendelsene på lørdagen for ”et forsøk på statskupp”.

I løpet av helgen var det betydelig uro blant politi og militære. Det har vært intern uenighet om deres rolle i konflikten og på et tidspunkt formidlet politisjefen i Antananarivo at han kunne tenke seg å gå av. Mandag 23. april holdt ledere for de ulike ordensmaktene en pressekonferanse, hvor de kunngjorde at politi, gendarmer og militære ikke vil bruke våpenmakt mot fredelige demonstranter. Senere samme dag kunne de to døde fraktes til rådhusplassen. Foran en større folkemengde kunne Marc Ravalomanana, Andry Rajoelina og flere andre opposisjonspolitikere holde taler. Også byens ordfører, Lalao Ravalomanana, hadde en hilsen.

 Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) har på et møte 24. april bedt Joaquim Chissano om å forhandle mellom de stridende parter på Madagaskar. Chissano er tidligere president i Mosambik, og han hadde også en viktig meklerrolle på Madagaskar i perioden fra 2009.

 AMB 25.04.18