Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


03.12: Presidentens kandidat leder i hovedstaden

Det ble gjennomført kommunevalg over hele Madagaskar den 27. november. Over 6.200 kandidater har kjempet om ordførervervet i 1.695 kommuner. I tillegg har det vært valg av medlemmer til kommunestyrene.

I hovedstaden leder Naina Andriantsiohaina, som representerer den politiske alliansen til president Andry Rajoelina. Han eier en større bedrift, og blir rangert som en av Madagaskars ti rikeste. Frem til han stilte som ordførerkandidat var han utenriksminister. 

Ofte har opposisjonen hatt borgermesteren i hovedstaden. Dette har gjerne ført til manglende støtte fra landets politiske toppledelse til ulike prosjekter i denne viktige byen, for eksempel da Marc Ravalomanana var ordfører i perioden 2000-2002, under Andry Rajoelinas korte periode som ordfører i 2008-2009,  og nå sist under Lalao Ravalomanana i perioden 2015-2019. Naina Andriantsiohaina, som står nær president Andry Rajelina, har ifølge valgkommisjonen CENI fått 48,91% av stemmene. Hans  viktigste motkandidat, Tahiry Ny Rina Randriamasinoro i TIM (partiet til ekspresident Marc Ravalomanana) har fått 45,45%.

Også i Antsirabe har presidentens kandidat vunnet valget. Doktor Honoré Rasamimanana har ifølge CENI fått 55,22% av stemmene. Marc Ravalomananas parti har imidlertid vunnet mange steder ellers i hovedstadsprovinsen, ikke minst i kommunene som er direkte berørt av det omdiskuterte «Solbyprosjektet» til president Andry Rajoelina. I et stort område vest for dikene er det planlagt en ny by, og dette prosjektet vil ikke kunne gjennomføres uten ekspropriasjon av masse rismarker og eksisterende boligområder. Den politiske opposisjon har utnyttet misnøyen med dette prosjektet i Ambohitrimanjaka og i andre kommuner vest for Antananarivo, med den konsekvens at deres kandidater har gjort det godt i valget.

Ellers har kvinnen Tosiharilova Rajaona, som har bodd i Bergen i mange år og snakker godt norsk, vunnet ordførervalget i Antanifotsy, litt nord for Antsirabe. Hun er datter av tidligere parlamentariker Justin Rajaona og svigerdatter av mangeårig organist i Norheimsund, Andrianaivoravelona. 

Valgdeltakelsen i kommunevalget har vært lav. I Mahajanga by er tallet så lavt som 18,25 %. I hovedstaden er den på 23,21%. Mange steder er den på rundt 30%. Overraskende nok skårer den fattige Ambovombe-regionen høyt, med over 50% valgdeltakelse. Også i Antanifotsy, hvor «bergenseren» Rajaona gjorde et godt valg, har valgdeltakelsen vært relativt god sammenlignet med mange andre kommuner, med en prosentandel på 41,64% ifølge CENI.

 

AMB 03.12.19