Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


31.01: Alvorlig utbrudd av meslinger

Madagaskar har i perioden fra september 2018 vært rammet av en mesling-epidemi. På grunn av lav vaksinasjonsdekning har denne svært smittsomme sykdommen kunnet spre seg raskt. Ifølge helseministeriet er over hundre personer så langt døde av dette utbruddet av meslinger. Særlig hardt rammet er hovedstaden Antananarivo og distriktene Mahajanga, Ambato Boeny, Mampikony, Toamasina og Ambatondrazaka.

Avisen L’Express hadde mye informasjon om sykdommen i går. Per 18. januar er 28.747 tilfeller innrapportert til helseministeriet. Det egentlige tallet er trolig mye høyere. Ifølge helsemyndighetene indikerer rapportene en dødelighet på 4,23%.

Det første tilfellet av meslinger på Madagaskar i 2018 ble registrert i bydelen 67 Hectar i Antananarivo. Et barn på halvannet år, som hadde vært med på en utenlandsreise, fikk konstatert meslinger ved innleggelse på et sykehus.

Avisen L’Express har intervjuet en 31 år gammel mor som mistet tre av sine syv barn i meslinger i desember 2018. Hun forteller at ingen av barna var blitt vaksinert. To av barna døde før hun fikk brakt dem til behandling, mens det tredje barnet måtte gi opp kampen mot sykdommen på tross av medisinsk hjelp.

Verdens helseorganisasjon og UNICEF antyder at 58% av befolkningen er vaksinert mot meslinger. Dette er en altfor lav vaksinasjonsdekning, og myndighetene vil derfor i samarbeid med internasjonale partnere kjøre et større vaksinasjonsprogram i perioden frem til april 2019. Nærmere syv millioner barn vil bli vaksinert. To millioner barn i de hardest rammede distriktene er allerede blitt vaksinert nå på nyåret. I den pågående vaksinekampanjen har en oppnådd en dekningsgrad på 94% i de berørte kommuner, mens det har vært vanlig med rundt 80% i tidligere programmer.

Barnelege Annick Robinson på Universitetssykehuset i Antananarivo argumenterer for viktigheten av å bedre vaksinasjonsdekningen. Hun sier at immunitetsgraden i befolkningen er helt avgjørende for hvor mye viruset kan spre seg.

 

AMB 31.01.19