Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


03.03: Tøff linje overfor corona-viruset

Gassiske helse- og sikkerhetsmyndigheter kjører en beintøff linje for å hindre spredning av corona-viruset. Som øystat har Madagaskar noen fordeler som en vil utnytte maksimalt i kampen mot denne svært smittsomme sykdommen. Samtidig vet alle at landet vil ha begrensede ressurser å sette inn, hvis viruset mot formodning skulle begynne å spre seg blant den fattige og til dels underernærte befolkningen.

I lengre tid har det vært strengt forbudt for folk som har oppholdt seg i Kina de foregående fjorten dagene å ta seg inn i Madagaskar. De siste fire-fem dagene er dette forbudet også gjort gjeldende for Italia, Iran og Sør-Korea. 

Fem personer som kom fra Italia via Frankrike ble i slutten av forrige uke satt i karantene på et spesialsykehus nordvest for Antananarivo i fjorten dager. En gassisk kvinne prøvde å lure seg inn i landet på feil premisser, men hun ble oppdaget og plassert i karantene. Hun hadde klart å få et kinesisk stempel på passets siste side på den internasjonale flyplassen i Hong Kong, og så reiste hun en omvei til Madagaskar via Nepal og Istanbul. Grensepolitiet på Madagaskar, som nå saumfarer alle pass, oppdaget stempelet, og hun måtte innfinne seg med å bli isolert fra omverdenen i fjorten dager.

Det kinesiske entreprenørfirmaet som har fått oppdraget med å bygge det nye stadionanlegget på Mahamasina, får ikke ta inn kinesiske forsterkninger. Selskapet har visstnok også hatt problemer med å få transportert de varer som trengs fra Kina. Men nå har selskapet konkludert med at det går an å bruke gassiske underleverandører...

Turistskipet Sun Princess, med omlag 2.800 personer om bord, fikk ikke tillatelse til å gå i havn på Madagaskar i begynnelsen av forrige uke. Denne engelske cruisebåten med turister fra Storbritannia, Australia og New Zealand fikk noen dager senere gå i land på naboøya La Reunion, men da ble det alvorlige sammenstøt mellom demonstranter og lokalt politi.

Nosy Be er blitt en viktig ferieøy for italienere. Det er flere italienere som ferierer på denne paradisøya på nordvestkysten enn franskmenn. Normalt går det direkte fly mellom Italia og Nosy Be flere ganger i uka, men disse flyene går ikke nå i lavsesongen. Imidlertid er en større musikkfestival i mai, som mange italienere vanligvis deltar på, allerede blitt avlyst.

Foreløpig har det vært enkelttilfeller av smittede personer i seks afrikanske land, nemlig i de nord-afrikanske landene Marokko, Algerie, Tunisia og Egypt, og i de vestafrikanske landene Senegal og Nigeria. En franskmann som kom tilbake fra ferie i Frankrike hadde med seg viruset til Senegal for noen dager siden.

Det er ikke blitt registrert tilfeller av corona-virus på Madagaskar. En regner med at det fort blir kjent, hvis dette viruset begynner å spre seg. Folk er opptatt av faren, og Institut Pasteur i Antananarivo har utstyr og kompetanse til å utføre tester.

 

AMB 03.03.2020