Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


23.02: Totalrehabilitering av palass i rute

Ifølge avisen Midi er arbeidet med å rehabilitere dronningpalasset i rute. De nye planene for palasset «Rova» ble presentert av Andry Rajoelina kort tid etter at han ble innsatt som president i 2019, og han lovde da å realisere prosjektet innen feiringen av 60-års uavhengighet 26. juni 2020. Nå har det franske selskapet Colas kommet langt i bygge- og renoveringsarbeidet, og det blir kommunisert at palasset vil bli gjenåpnet i juni måned i år.

De ytre steinveggene ble bygd av den skotske misjonæren James Cameron i andre halvdel av 1860-årene, mens de indre veggene ble reist av franskmannen Jean Laborde. Mye av palasset brant opp i flammer 6. november 1995. Endel rehabiliteringsarbeid ble gjort av regimet til Ravalomanana i perioden 2006-2008, men det er først 25 år etter brannen at bygget kan gjenåpnes for besøk.

I det rehabiliterte palasset vil det være historisk arkiv, bibliotek, utstillinger og moderne 3D-visninger. Det vil også bli en heis for tolv personer, slik at eldre og folk med nedsatt funksjonsevne skal kunne ha lett tilgang til alle etasjer. Gassiske og utenlandske arkitekter har samarbeidet om å gjenskape de historiske rommene i bygget. Ikke minst har en vært opptatt av å føre videre den arkitektoniske egenarten til tronsalen i andre etasje.

 

AMB 23.02.2020