Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


17.12: Valgkampen er over for denne gang

Nå i kveld er valgkampen offisielt over for denne gang. Det har vært to intense uker med opptil åtte-ti valgkampmøter hver dag for de to presidentkandidatene. Gater og streder har vært preget av høyt støynivå, og det har vært tøffe diskusjoner i hjem og på arbeidsplasser. Nå de siste dagene har det også vært såkalte ”faradoboka”, det vil si politiske stormønstringer hvor kandidatene har vist styrke og summert opp valgkampen sammen med sine valgmedarbeidere og sanggrupper.

Sist søndag var det ny debatt. Denne siste debatten mellom de to presidentkandidatene ble noe tammere enn deres møte ansikt til ansikt en uke tidligere. Det var tydelig at begge var slitne etter en meget intens valgkamp.

I forkant av den siste debatten var det mye oppmerksomhet rundt rammebetingelsene. Det ble registrert at Rajoelina i første debattprogram fikk hjelp fra sine rådgivere gjennom meldinger på en smarttelefon. Videre kunne begge kandidatene i den første duellen trekke frem ulike former for skriftlig dokumentasjon. Ravalomanana viste da plansjer hvor pilene gikk oppover til og med 2008 og nedover fra og med 2009. På et møte tre dager før den siste fjernsyns- og radiodebatten ble det således bestemt at kandidatene bare skulle kunne ha med seg penn og blanke papirark.

Spørsmålet om hvor mange støttespillere hver kandidat skulle kunne ha med seg, har vært gjenstand for tøffe tautrekkinger den siste uken. Det var opprinnelig enighet om at hver av presidentkandidatene kunne ha med seg 25 personer, men dette gikk den nasjonale valgkommisjonen (CENI) tilbake på dagen før den siste debatten. Det er tydelig at Ravalomanana hadde et ønske om å ha med seg nære medarbeidere i likhet med det som var opplegget i første debattprogram, mens Rajoelina visstnok ble provosert av at Ravalomanana i den første duellen hadde med seg flere som hadde skiftet side siden statskuppet i 2009. Uenighet om dette spørsmålet førte til at debatten søndag 16. desember startet tre kvarter forsinket. Debatten kunne til slutt gjennomføres med fem støttespillere for hver kandidat tilstede i rommet.

Mye av debatten kretset rundt programledernes spørsmål om kandidatenes program for å bekjempe arbeidsløshet, redusere fattigdom, forbedre skoletilbud, vitalisere helsetjenestene og forvalte naturressurser. Videre var det fokus på tiltak for å styrke landets økonomi og strategier for antikorrupsjon.

Rajoelina proklamerte at han vil øke minimumslønnen, og at han vil bygge en ny bydel i Antananarivo for å skape arbeidsplasser. Ravalomanana repliserte: ”Det er ikke staten som skal skape arbeidsplasser, men det private sektor. Og det trengs veier og elektrisitet for å lykkes med dette”.

Ravalomanana kom også i denne debatten stadig tilbake til statskuppet i 2009, og han kom i den sammenheng med følgende kraftsalve: ”Gasserne er sårbare og slitne på grunn av fattigdom. Vet dere hvor mye statskuppet kostet oss? Åtte milliarder dollar”. Rajoelina lot seg utfordre og svarte: ”De militære styrker griper inn når en statsleder er mere opptatt av personlig vinning enn sitt eget folk. Du snakker alltid om statskuppet i 2009, men det interesserer ikke den jevne gasser. De er opptatt av hvordan livet blir i 2019”.

Et godt stykke ut i debatten anklaget Rajoelina sin motkandidat Ravalomanana for å ha beordret skyting på demonstranter 7. februar 2009. Ravalomanana var da rask med å slå tilbake, og sa: "Det finnes bevis på at det ble skutt mot demonstrantene bakfra og at du hadde en rolle i det som skjedde". Oberst Charles, som har gitt detaljert informasjon om hva som foregikk i kulissene i Rajoelina-leiren denne dramatiske dagen i 2009, var med i Ravalomananas støttegruppe i studio. Det var tydelig at Rajoelina ikke ville følge opp den alvorlige anklagen fra Ravalomanana og programlederne ledet derfor diskusjonen over på andre spørsmål.

Den franske radiokanalen RFI har intervjuet journalist og jurist Lova Rabary-Rakotondravony om de to presidentkandidatene. Han slår fast at Rajoelina sier og lover det som folk ønsker å høre. Hans program er populistisk. Ravalomanana er på sin side mere realistisk og pragmatisk.

Dagen før valgdagen er det forbudt med valgkamp. Det blir således en hel dag uten valgstøy i gatene før folk går til urnene onsdag 19. desember. Fortsatt er valget helt åpent.

I dag har forøvrig utsendinger fra FN, Den afrikanske Union (AU), Den internasjonale frankofone organisasjonen (OIF) og Sammenslutningen av nasjoner i det sørlige Afrika (SADC) hatt møter med interimpresident Rivo Rakotovao, Madagaskars utenriksminister, leder for valgkommisjonen, president for forfatningsdomstolen og de to presidentkandidatene. Det har blitt kommunisert tydelig og direkte at det internasjonale samfunn forventer at valget blir gjennomført på en åpen og troverdig måte, og at det endelige resultatet må bli akseptert av den tapende part.

 

AMB 17.12.18