Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


29.08: Nye kameleoner er registrert

Madagaskar er kjent for sin rike biodiversitet, og blir omtalt som et kameleonparadis. Omlag halvparten av verdens godt og vel 200 arter av kameleoner, som så langt er vitenskapelig beskrevet, finnes bare i dette landet. Blant dem er verdens største kameleon: Calumma parsonic, eller Furcifer oustaleti, avhengig av hva en definerer som ”størst”. Også verdens minste kameleon, Brookesia micra, på bare syv centimeter, er en endemisk art på denne øya i Det indiske hav.

En gruppe med tyske og gassiske herpetologer har de siste årene kommet over tre nye kameleonarter på Madagaskar. Disse artene er nylig blitt beskrevet i Zoological Journal of the Linnean Society.

Den ene arten, som har fått navnet Calumma uetzi, er en av verdens vakreste kameleoner. Når hannen møter hunnen, kler han av seg den grønn-beige ”drakten” og gjør seg til et fargefyrverkeri av det helt sjeldne. Han blir da gylden gul på sidene, får lange striper i rosa og purpur, og på hodet skinner han av blågrønt, glitrende gull og lakserødt, foruten at han viser frem en svart stripe gjennom øynene. Det er som om en regnbue i all slags farger reiser seg for hunnen. Men hun lar seg ikke nødvendigvis imponere. Hvis hun ikke er klar for parring, så skifter hun fra en brunlig farge til nesten helt svart, samtidig som hun truer hannen med en åpen munn. Bilder kan sees på: https://news.mongabay.com/2018/05/rainbow-chameleon-among-three-new-species-described-from-madagascar/

Denne kameleonen, som så langt bare er registrert i et begrenset område i Sorata-massivet nord i landet, har fått sitt navn etter Peter Uetz. Han har fått denne kameleonen oppkalt etter seg, som en anerkjennelse for den jobben han har gjort som frivillig i over 20 år med å bygge opp og holde ved like en database om reptiler. Se www.reptile-database.org

Den andre nye arten, Calumma lefona, har forskerne bare funnet ett eksemplar av.  Denne ene kameleonen, en hann, representerer en art som kjennetegnes ved sin spydnese, og den har således fått det gassiske navnet ”lefona”, som betyr ”spyd”. I likhet med seks andre arter på Madagaskar har denne kameleonen et hull i hodeskallen. Dette hullet i hodet er et lite mysterium, men en antar at dette er en intern klokke som regulerer kroppstemperaturen. Alle de syv artene lever i områder som ligger over 1.000 meter over havet. Calumma lefona er registrert i Andrevorevo på Nord-Madagaskar. 

Den tredje og siste arten er blitt observert i et lite skogholt langs en av landets mest trafikkerte veier, like i nærheten av Moromanga. Så langt er denne lille urskogen, med rismarker og eucalyptus på alle kanter, eneste området hvor arten Calumma Juliae er blitt funnet. Det merkelige er at forskerne etter gjentatte besøk i skogen, bare har klart å oppspore hunner. En teori er at hannene har gjemt seg vekk oppe i trærne. En annen mulighet er at vi her står overfor en såkalt partenogenetisk art, hvor ubefruktede egg fra hunnen blir til unger. Men dette vil i så fall være eneste kjente kameleon av dette slaget, og dette regnes derfor som lite sannsynlig. Denne siste kameleon er liten og uanselig, nesten helt brun i fargen, men med noen blå flekker på hodet.

 

AMB 29.08.18