Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


25.11: Orgel fra Norge høytidelig innviet

Et orgel med 32 toner og 2.300 piper er blitt flyttet helt fra Tangen kirke i Drammen til martyrkirken Faravohitra i Antananarivo. 

Menigheten i Drammen måtte kvitte seg med sitt fine pipeorgel på grunn av problematisk luftfuktighet og uegnede temperaturforhold i deres kirke. Samtidig som det ble jobbet med nytt orgelprosjekt i Tangen, ble det sagt ja til at menigheten på Madagaskar skulle få det gamle orgelet helt gratis. Både riksantikvar og bispedømmeråd var involvert i prosessen.

Den reformerte menigheten på Faravohitra satte innstallering av et nytt orgel som mål for dens 150-årsjubileum. Jubileumsfeiringen startet i 2018, men ble ikke offisielt avsluttet før orgelet kunne innvies på sin nye plass søndag 24. november 2019. I mellomtiden har mange frivillige involvert seg i prosjektet. En dugnadsgjeng av nordmenn og endel gassere bosatt i Norge jobbet en uke med å demontere orgeldeler og pakke dem inn i en kontainer. Et menighetsmedlem i menigheten i Antananarivo, som også er pilot i Air Madagascar, reiste til Norge og sluttet seg til dugnadsgjengen. Og et kvinnelig medlem av Faravohitra-menigheten, som eier et spedisjonsfirma, ordnet og finansierte hele forsendelsen fra Drammen til Antananarivo.

Organist Andrianaivoravelona, som i mange år var organist i Norheimsund, har også spilt en aktiv rolle. Han møtte de ansvarlige i Drammen, var med på å montere orgelet i Faravohitra kirke og innviet orgelet på festgudstjenesten 24. november med salmen «Nå la oss takke Gud, med hjerte, munn og hender». 

Den reformerte kirken på Faravohitra har en stor plass i Madagaskars kirkehistorie. På dette stedet ble fire kristne brent levende 28. mars 1849, fordi de ikke ville avsverge troen på Jesus Kristus. En av de fire martyrene var høygravid, og barnet som kom til verden under henrettelsen, døde sammen med de fire andre i flammene.

Misjonsfolket i Norge ble orientert seksten ganger av Norsk Misjonstidende i 1840- og 1850-årene om den lidende kirke på Madagaskar, og NMS var raskt klar til å sende misjonærer da landet igjen ble åpnet for misjon. Søndagsskolebarn i England ble senere så grepet av denne martyrhistorien at de samlet inn et større beløp til bygging av en minnekirke. 

Menigheten på Faravohitra ble grunnlagt i 1868, to år etter at de første norske misjonærene kom til Antananarivo. Minnekirken stod ferdig i 1870. Det ble også bygd minnekirker tre andre steder i hovedstaden, blant annet et lite stykke nedenfor dronningpalasset hvor seksten personer ble kastet utenfor fjellskråningen samme dag som deres trosfeller led martyrdøden på Faravohitra.

Gassisk konsul Erik Øyen i Norge tok hele turen til Madagaskar for å være med på denne begivenheten. Norsk generalkonsul Arild M. Bakke hadde hilsen i gudstjenesten. Ekspresident Marc Ravalomanana, som bor bare noen steinkast fra martyrkirken, var også med på festlighetene. 

 

Det er bilder og videoer fra orgelinnvielsen på Facebook-siden til Arild M. Bakke.

 

AMB 25.11.19