Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


08.10: Presidentvalgkamp med helikoptre ?

Det er full forvirring når det gjelder bruk av helikoptre i forbindelse med valgkampen. Rett før den offisielle valgkampen startet mandag 8. oktober, kommuniserte flere medier at det gassiske luftfartstilsynet hadde godkjent at flere presidentkandidater kan bruke helikoptre. Nå sier direktøren i luftfartsverket at en enda ikke har gitt denne form for tillatelse.

Bare nylig avgått president Hery Rajaonarimampianina har visstnok fått den nødvendige autorisasjon. Forrige uke protesterte parlamentarikere som støtter kandidatene Marc Ravalomanana og Andry Rajoelina utenfor bygget til luftfartstilsynet.

Ifølge gassiske medier har statsministeren satt luftfartstilsynet under sterkt press. Direktøren for luftfartstilsynet sier imidlertid at dette organet må forholde seg til internasjonale avtaler, og at sikkerhet må gå foran alt annet. Han sier at det fortsatt er endel administrative og sikkerhetsmessige avklaringer som må skje, før bruk av helikoptre fra Sør-Afrika eventuelt kan godkjennes.

Andry Rajoelina har visstnok søkt om å importere og bruke fem helikoptre, mens Mahafaly Olivier Solonandrasana og Marc Ravalomanana har bedt om tillatelse til å bruke henholdsvis ett og to helikoptre.

Ifølge avisen La Gazette de la Grand Ile beregner de mest offensive kandidatene å avholde valgmøter på syv til åtte steder hver dag de 29 dagene valgkampen varer. Målet for disse er å besøke alle de 111 distriktssentrene og en rekke andre større tettsteder.

En får håpe at rike kandidater som eventuelt får benytte seg av helikoptre oppfører seg skikkelig overfor kandidater med mere beskjeden valgkampfinansiering. I valgkampen i 2001 ble tidligere president Zafy Albert, som på dette tidspunkt ikke hadde så mye midler til rådighet, svært provosert da ett av helikoptrene til Ravalomanana fløy rett over hans valgkamparrangement ute på landsbygda.

Det er den siste tiden gjort beregninger på hvor mye valgkampen på Madagaskar koster sammenlignet med andre land. Konkusjonen er at det ikke er noe annet land i verden hvor valgkampen koster mere per avgitt stemme enn på Madagaskar. Valgkampen til Hery Rajaonarimampianina i 2013 kostet ifølge La Gazette de la Grand Ile 43 millioner USD.

 

AMB 08.10.18, oppdatert 09.10.18