Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Nyhetsglimt


18.02: Mesling-epidemi fortsatt ute av kontroll

Ifølge dagens Gazette de la Grande Ile er 922 personer registrert døde av meslinger fra oktober 2018 og frem til nå. Det er en viss treghet i innberetningene fra fylkeshelsesjefene, men en ser tydelig at spredningen har akselerert etter årsskiftet. Bare i Ambilobe-området skal det være over hundre døde.

Det er ikke bare på Madagaskar at meslinger er en helseutfordring. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) døde omlag 110.000 mennesker globalt av meslinger i 2017. Meslinger er en svært smittsom virussykdom. For noen har sykdommen en dødelig utgang, mens andre blir rammet av blindhet eller hjernebetennelse. Viruset øker også sårbarheten for andre sykdommer.

I samarbeid med WHO kjører gassiske helsemyndigheter nå et offensivt vaksinasjonsprogram. Vaksinen er ifølge WHO svært effektiv. Tidligere vaksinasjonsfremstøt har imidlertid bare nådd ut til 58% av befolkningen. 

Dr Katrina Kretsinger i WHO sier at enkelte befolkningsgrupper er mere sårbare enn andre. Hun sier at dette særlig gjelder ”barn, immigranter, flyktninger og fattige mennesker”. 

 

AMB 18.02.19