Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Artikler og reportasjer


Tok spaden fatt og ble rusfri

Hyrde Randria Barijaona Josef til venstre i bildet og klient Rabemananjara Jean Michel (med spade helt til høyre) er enige om at det er god terapi å grave i jorda.

 

 

 

Arild M. Bakke, Misjonstidende 03/19

 

Rabemananjara Jean Michel hadde ikke fast arbeid. I ung alder ble han rastløs og begynte å ruse seg. Noen år senere kom han til en omsorgsby på Antsirabe drevet av hyrdebevegelsen. Han var langt nede, både psykisk, fysisk og åndelig. Men omsorg, forbønn, bibelstudier og jordbruksarbeid forandret livet hans. 

 

 

Helbredende effekt

- Praktisk arbeid har hatt en helbredende effekt på sinnet mitt. Å bevege seg gjør godt. Jeg synes det er kjekt å dyrke grønnsaker, og ofte har jeg ikke lyst til å forlate arbeidet på åkeren, forteller Jean Michel som nå er helt fri fra narkotika- og alkoholavhengighet.

Men selv om han er frisk, er han ikke klar for å reise hjem helt enda.

- Jeg trives svært godt her i omsorgsbyen, og ønsker å få maksimalt ut av oppholdet. I tiden fremover er målet å bli kjent med Guds Ord og livet med Jesus. 

 

Hekta på dyrking

Han har fått blod på tann når det gjelder grønnsak- og fruktdyrking.

- Det jeg lærer om dyrking skal jeg ta med meg hjem. Forhåpentligvis kan jeg også komme i gang med husdyrhold når jeg senere skal stå på egne bein, forteller Jean Michel som kom til omsorgsbyen Ambohimahazo i 2016.

Senteret drives av hyrde- og vekkelsesbevegelsen i Den gassisk-lutherske kirke (FLM). Det er over 150 slike sentere i FLM. Men med sine 160 psykiatriske pasienter er Ambohimahazo på Antsirabe et av de største. Omlag 60 av klientene på dette stedet er aktive i jordbruksarbeidet.

Det er lang tradisjon for å legge til rette for fysisk arbeid i disse omsorgsbyene. I hyrdebevegelsens eldste senter, Soatanana, ble det tidlig kommunisert at en kunne slappe av og være gjest de to første dagene. Men på tredje dag skulle man komme i gang med fysisk arbeid.

 

Nye jordbruksteknikker 

Hyrde Randria Barijaona Josef, som har vært en av lederne i Ambohimahazo i mange år, deltar aktivt i det praktiske arbeidet på åkeren. Sammen med ni andre hyrder i omsorgsbyen fikk han en ukes opplæring på jordbruksskolen Tombontsoa i 2017. Organisasjonen Grønn Diakoni i Norge finansierte et kurs om kompostering og om grønnsak- og fruktdyrking. Randria er stolt over hva de har fått til på åkeren på Ambohimahazo.

- Også tidligere drev vi med jordbruk, men avlingene var små. Resultatet er blitt mye bedre etter at vi lærte nye teknikker. Dessuten er kompostering rimeligere og mer effektivt enn bruk av kjemiske midler, sier Randria som gleder seg til å høste inn store mengder av salat, løk, mais, bønner, squash, pepper, appelsiner, plommer, pærer og druer. 

- På det jevne får over 200 mennesker i omsorgsbyen ett måltid om dagen med ingredienser fra vår eget jordbruk. 

 

Jordbruk som behandling

Hvor viktig er jordbruksarbeidet i behandlingen av psykiatriske pasienter?

- Praktisk arbeid er god terapi. Pasienter som ikke blir aktivisert, sitter med hendene i fanget og dveler for mye ved tunge ting, sier han.

Randria forteller at grønnsakdyrking utvider livs- og virkelighetsperspektivet hos mange pasienter. De som bare kjenner bylivet, får seg en aha-opplevelse når de ser hva et lite frø kan gi av mat. 

- Vi håper at vi kan videreutvikle gårdsarbeidet. Drømmen er at vi også skal kunne starte med hønseavl, og at inntektene kan gå til medisiner. Selv om vi får noe medisiner gratis fra kirkens helsedepartement, er det langt fra nok til å dekke behovet.13.05.19