Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Artikler og reportasjer


Julehilsen fra Villa Stavanger

 

Nå ringes julen inn. Vi har imidlertid tjuvstartet feiringa. Bitte-lille julaften hadde vi vårt tradisjonelle, multikulturelle juleselskap i stua vårt. Barn så vel som voksne måtte også i år ha sine roller i juleevangeliet. Slikt blir det bilder av. Ett av disse bildene får pynte denne julehilsenen. Firkløveren Bakke er alle med, omkranset av venner, volontører og medarbeidere.

                                                                                                                  --------------

Midt under feiringa i stua måtte jeg følge Nathanael på en liten julekonsert på musikkskolen. Med vakker og kraftfull stemme fremførte han ”The First Noel”, foruten at han leverte sitt innøvde bidrag på piano. En uke tidligere hadde han og hans spillelærer en minikonsert med ”valiha” i et førjulsselskap hos ministerråd Johan Meyer.

Selv om det er kjekt med sang og musikk, er det likefullt fotball som skaper den største begeistringen hos tiåringen. Faren måtte i slutten av forrige uke fornye satellittabonnementet, slik at vi sammen kan følge det norsk-engelske eventyret til Solskjær. Livsvisdommen til Solskjærs store læremester i Manchester United kan være greit for unggutten å få med seg: ”Enkeltspillere skyter mål, men lag vinner kamper”. Vi har også en gassisk variant: ”Hvis mange går i lag over elven, blir de ikke tatt av krokodillen”.

                                                                                                                  --------------

Rebekka er blitt tenåring siden sist jul. Hun avslører estetiske og kunstneriske talenter, både når det gjelder elegante kleskombinasjoner, pynting av jenterommet og produksjon av vakre malerier. I samtaler med foreldrene har hun gjerne sterke meninger, men det har også blitt fine samtaler om frustrasjoner, gleder og viktige livsvalg på sengekanten.

Venner går inn og ut hos Rebekka. En av hennes britiske venninner blir med oss på en tur til vårt landsted i Farihimena i romjula. Det er artig å registrere at Rebekka kan sjonglere mellom fransk, engelsk, norsk og gassisk med den aller største selvfølgelighet. Pappaen hennes synes det er helt topp når nære venninner gjør henne vant til å snakke britisk engelsk. På den engelskspråklige skolen hennes er det nok mye hummer og kanari.

                                                                                                                  ---------------

Landy trives godt sammen med sine Shalom-medarbeidere, og også dette året har hun stort sett klart målsettinga med å lage ett ”Tro og liv”-program i måneden til den nasjonale fjernsynskanalen (TVM). Et nyinnspilt juleprogram ble sendt på lillejulaften, med henne og venninna Flore i aksjon.

Vi har besøk av den nærmeste familien til Landy nå i julehelgen. Når vi i tillegg har med oss volontørfamilien Semb, er vi seksten personer som holder sammen i feiringa i hjem og kirke.

Landy er god som vertinne. I god tid er stua blitt pyntet, og kalkun og annen julemat er innkjøpt. Og rett før jul gikk far i huset til anskaffelse av flere nye krybber, som ble godt tatt imot av husets sjef. Det utvikles stadig nye varianter av krybber i treskjæringshovedstaden Ambositra. Årets store funn var en krybbe inne i et pæreformet herberge.

                                                                                                                  --------------

Arild, som er forfatter av denne hilsenen, gleder seg fortsatt over å kunne undervise prester og teologistudenter i pastoralteologi. Han har også hatt gleden av å bistå samarbeidskirken med utgivelse av flere nye bøker. Rett før jul var han dessuten med på et spennende program sammen med Nina og Tomas Drønen fra VID på det teologiske fakultetet i Fianarantsoa. På nyåret er det undervisning på samme sted, i nært samarbeid med Kjetil Aano.

I november var Arilds åtti år gamle foreldre med på en reise til Fianarantsoa. Det ble en trivelig tur til gamle tomter, og mens teologilæreren underviste tre dager på det regionale presteseminaret i Alakamisy Ambohimaha, nøt pensjonistene livet hos Hasina på Hotel Ambalakely.

Det har ellers vært en stor inspirasjon for Arild å bidra til oppbyggingen av senteret Lovasoa, på samme sted som barndommens internatskole på Antsirabe, de siste årene. Her registrerer vi stor vekst i antall norske praksisstudenter og masse lovende aktiviteter. Dette er blitt en moderne misjonsstasjon, hvor folk fra Norge får anledning til å møte mennesker som tror på og representerer Jesus i en annen kulturell setting. Nye misjonsbroer bygges.

                                                                                                                 --------------

Hovedstadsavisen Midi lager i dagens avis et ordspill av ”Krizy mafy” og ”Christmas”, eller det som vi på norsk kunne kalle ”en dyp krise” og ”Kristusfest”. Som vi erfarte i forbindelse med julen i året 2001, legger en mulig valgkrise nå mørke skyer over landet. Men nettopp julebudskapet – om fred og frelse – bringer håp til gassere så vel som nordmenn.

For oss som har opplevd mange kriser og mye tilbakegang på Madagaskar er det lett å bli mismodige. Men i julebudskapet har vi noe som står fast, enten det er Herodes, Rajoelina eller Ravalomanana som har makten.

Kanskje oppfylles en gang Nenilavas profeti om den videre utvikling på Madagaskar? Hun var jo Madagaskar spesielle profetskikkelse gjennom mange år, og hun skal ha profetert at det gassiske folk ville oppleve en dyp, dyp fattigdom og sosial nød før utviklingen skal snu. En gang i fremtiden, igjen ifølge Nenilava, vil det gassiske folk oppleve stor velferdsmessig fremgang, og kirken i landet vil da få en sentral rolle i verdensmisjonen.

Bare Gud vet om - og når - det eventuelt vil skje dyptgående samfunnsendringer på Madagaskar! I dag kan vi uansett synge: ”Nå er frelsens dag opprunnet for den syndefulle jord! Fedrene så sårt har stundet, grunnet på Guds løftesord. Tusener av år gikk hen, ventende velsignelsen. Akk, hva måtte verden skylde da han kom i tidens fylde!”.

 

Julaften i Villa Stavanger, Antananarivo 2018

 

Arild M. Bakke