Bakkekontakten

møter med mennesker, misjon & Madagaskar

Artikler og reportasjer


NMS-familien på sydhavsøy ladet batteriene

 

NMS-familien på sydhavsøya Madagaskar

 

 

Arild M. Bakke

 

Som volontør ble jeg litt overrasket over å bli invitert til misjonærsamling. Jeg har tenkt at min «rolle» i NMS er av mindre betydning. Men invitasjonen bekrefter den inkluderende og rause holdningen som jeg har opplevd helt siden jeg meldte min interesse til NMS for et engasjement på Madagaskar.

Dette sier Håkon Ree fra Trøndelag. Han ble begeistret for Madagaskar da han var i helsepraksis på Antsirabe, og som nyutdannet sykepleier tilbød han seg å gjøre en tjeneste som frivillig. Allerede i august i fjor var han tilbake, og han er innstilt på å være volontør i to år. Han jobber dels som sykepleier på hospitalet Andranomadio, dels som assistent på kultur-og kompetansesenteret Lovasoa.

Tre ganger i året møtes alle NMS-utsendinger på Madagaskar. Det er fire kategorier utsendinger: misjonærer i fast ansettelse, volontører, Connect-studenter fra Hald og misjonærbarn. Første helg i februar satte tjue voksne, ungevoksne og barn hverandre stevne. To nye volontører er på vei til Madagaskar, men de rakk ikke å få med seg denne fellesskapshelgen. 

Samlinga gikk av stabelen på et trivelig hotell- og kurssenter i utkanten av hovedstaden. Det var sosialt fellesskap, bading, lek, god mat, tur i krokodilleparken, oppbyggelige møter og nattverdgudstjeneste.

 

Håkon har mere på hjertet:

- Da jeg ankom stedet for misjonærsamlinga, ble jeg svært takknemlig og glad. I motsetning til all støy og forurensing som vi erfarer i sentrum av Antananarivo, fikk vi være på et senter med fredelige omgivelser, grønne plener og utrolig vakre bygninger. Vi fikk være ganske alene på dette stedet, og jeg følte at vi var langt unna stresset som jeg forbinder med hovedstaden.

- På samlinga fikk jeg igjen bekreftet verdien av NMS sin tilstedeværelse på Madagaskar. For egen del opplevde jeg å bli verdsatt og løftet opp. Jeg følte at jeg som volontør betyr mye mer enn jeg selv hadde tenkt. På gudstjenesten ble det snakket om at vi får bidra til å «dekke et langbord i verden, som alle kan reise seg mette fra». Det ble forkynt at vi som NMS-utsendinger tar på alvor fysisk og sjelelig sult så vel som åndelig nød på Madagaskar. Jeg ble svært oppløftet og lykkelig over å høre hva slags sammenheng jeg er en del av, og jeg har fått ny energi til volontøroppdraget, forteller Håkon Ree begeistret. 

 

Siri Nyen, som er studiekoordinator på det gassisk-norske senteret Lovasoa, var også godt fornøyd med helgen sammen med kollegaer:

- Da vi dro fra Antsirabe for å være med på denne misjonærsamlinga i Antananarivo, var jeg rett og slett ganske sliten og litt lei av folk! Når vi både jobber og bor på Lovasoa, der mange studenter holder til, blir jeg svært ofte kontaktet av folk som trenger hjelp eller har spørsmål. I lengden blir jeg litt sliten av det, innrømmer Siri.

Siri forteller at hun på reisen til Antananarivo hadde glemt at det å møte andre misjonærer, frivillige og HALD-studenter, ikke er tappende. Men i likhet med tidligere samlinger fikk hun ny energi. Hun legger ikke skjul på at hun fikk ladet batteriene på samlinga i hovedstaden:

- Det er godt å ha noen andre som vet hvordan det er å bo på Madagaskar, og som jeg kan dele gleder og utfordringer med. Jeg setter pris på tid til å prate med andre, men også frihet til å kunne trekke meg litt tilbake. Det var det rom for her, og det var veldig deilig. Dessuten er det en ekstra dimensjon i det å kunne delta på andakter, gudstjeneste og bønn på mitt eget språk, fastslår Siri og summerer opp:

- Dette var en veldig flott helg med variert og bra program. Helgen var preget av fine mennesker, masse latter, nydelig mat, deilig vær. Jeg kjenner stor glede over at jeg får være en del av dette fellesskapet på Madagaskar.

  

05.02.19

Arild M. Bakke